Do mnie
dzisiaj zawitały takie oto grzybki na leśnym mchu❤
"Leśny mech"
SKŁADNIKI:
-450
g mrożonego szpinaku-rozdrobnionego
-1,5
szkl mąki krupczatki
-1,5
szkl mąki pszennej
-2
łyżki mleka
-1,5
szkl oleju rzepakowego
-3
łyżeczki proszku do pieczenia
-5
jajek
-1
1/3 szkl cukru
DODATKOWO:
-700
ml śmietany 30%
-2
łyżki cukru pudru -2 śmietan-fixy
-owoce
na wierzch do posypania(malina, jeżyna, borówka, porzeczka, granat - kto co
woli)
WYKONANIE:
Szpinak
rozmrażamy, kładziemy na sitko by odcedzić wodę.
Należy
jeszcze dać szpinak do pieluchy tetrowej lub jakiejś szmatki i dokładnie
odcisnąć wodę, jest to ważne, bo jak nie odciśniemy dokładnie szpinaku ciasto
może siąść. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Następnie dodajemy olej i
ciągle miksujemy. Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka, a na końcu szpinak, dokładnie
miksujemy, tak by szpinak znalazł się w całym cieście. Blaszkę wykładamy
papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w
temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy delikatnie z blaszki i
studzimy. Gdy ciasto jest już zimne usuwamy nożem jego górę i kruszymy do
miski, na drobno. Następnie schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno,
dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy
na ciasto, wyrównujemy, całość posypujemy pokruszonym ciastem i mamy piękny,
zielony mech. Na wierzch ciasta możemy ułożyć dowolne owoce, np. maliny, owoce
granatu. Do masy można dodać jeszcze serek mascarpone i galaretkę cytrynową.
SMACZNEGO!
☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz