środa, 20 września 2017

Ciasto "Leśny mech"


Do mnie dzisiaj zawitały takie oto grzybki na leśnym mchu

"Leśny mech"
SKŁADNIKI:
-450 g mrożonego szpinaku-rozdrobnionego
-1,5 szkl mąki krupczatki
-1,5 szkl mąki pszennej
-2 łyżki mleka
-1,5 szkl oleju rzepakowego
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-1 1/3 szkl cukru

DODATKOWO:
-700 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru -2 śmietan-fixy
-owoce na wierzch do posypania(malina, jeżyna, borówka, porzeczka, granat - kto co woli)

WYKONANIE:
Szpinak rozmrażamy, kładziemy na sitko by odcedzić wodę.
Należy jeszcze dać szpinak do pieluchy tetrowej lub jakiejś szmatki i dokładnie odcisnąć wodę, jest to ważne, bo jak nie odciśniemy dokładnie szpinaku ciasto może siąść. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Następnie dodajemy olej i ciągle miksujemy. Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka, a na końcu szpinak, dokładnie miksujemy, tak by szpinak znalazł się w całym cieście. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wyrównujemy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy delikatnie z blaszki i studzimy. Gdy ciasto jest już zimne usuwamy nożem jego górę i kruszymy do miski, na drobno. Następnie schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, wyrównujemy, całość posypujemy pokruszonym ciastem i mamy piękny, zielony mech. Na wierzch ciasta możemy ułożyć dowolne owoce, np. maliny, owoce granatu. Do masy można dodać jeszcze serek mascarpone i galaretkę cytrynową.


 SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz