12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Niech
podniesie rękę ten, kto nie ma ochoty na celebrowanie takiej okazji. Jej
jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie - ma dużo
magnezu, a do tego działa pobudzająco. Czekolada ma długą historię. Na początku
nie była ona jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań czy deserów, ale
gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi
opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali,
mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę,
miód i suszone płatki kwiatów.
Zalety:
-
ma właściwości relaksujące,
-
uspokajające,
-
doskonałe źródło energii,
-
zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP.
Wady:
-
uzależnia,
-
zawiera dużo kalorii.
Wesołego
Dnia Czekolady!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz