czwartek, 12 kwietnia 2018

12 kwietnia - MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ CZEKOLADY

12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Niech podniesie rękę ten, kto nie ma ochoty na celebrowanie takiej okazji. Jej jedzenie raz na jakiś czas jest wskazane nawet osobom na diecie - ma dużo magnezu, a do tego działa pobudzająco. Czekolada ma długą historię. Na początku nie była ona jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań czy deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów. 



Zalety:
- ma właściwości relaksujące, 
- uspokajające, 
- doskonałe źródło energii,
- zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP.


Wady:
- uzależnia,
- zawiera dużo kalorii.


Wesołego Dnia Czekolady!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz